© Jasper Léonard
© Jasper Léonard
© Jasper Léonard
EXPO: JASPER LéONARD: RESIZED (FOTOGRAFIECIRCUIT)

JUNI

10tot27
EVERGEM • Het fotografiecircuit biedt jaarlijks aan 11 geselecteerde fotografen de kans om hun werk te laten zien aan een ruim publiek in 17 cultuurcentra, gespreid over Vlaanderen. Op die manier wil het Fotografiecircuit Vlaanderen vooral Vlaamse fotografen, die nog te weinig kansen kregen, een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Kwaliteit en variatie primeren hierbij.

Jasper Léonards passie voor beeld ontwikkelde zich vanuit een vreemd vertrekpunt, in het plezier dat hij beleefde aan het onbesuisd prutsen aan cameralenzen. Het zou de fotografie niet heruitvinden, maar het heeft hem wel gevormd tot de fotograaf die hij nu is. Zijn beelden vandaag zijn nog steeds schatplichtig aan die begindagen.

Zijn ‘lenzenproject’ lag ook aan de basis van zijn masterproef in de Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Antwerpen in 2010. Eén van die lenzen was een 45mm Tilt-Shiftlens, waarbij het rubber aan de lens zodanig geplooid wordt dat het beeld op bepaalde plaatsen op karakteristieke wijze aan scherpte verliest. Met het juiste onderwerp en het juiste perspectief ziet een reële scene er door dit miniatuureffect al snel geënsceneerd uit. Onze hersenen interpreteren Tilt-Shiftfoto’s onbewust als beelden van iets zeer klein. Tilt-Shift zet je als kijker op het verkeerde spoor, omdat je ervan uitgaat dat het een miniatuurbeeld is.

De voorbije jaren trok Jasper eropuit en richtte zijn Tilt-Shiftlenzen op het leven. Vanaf daken en kranen, kathedralen of vanuit een luchtballon – de beste plekken om het land in vogelperspectief in beeld te krijgen.

Geen enkel beeld werd hierbij in scène gezet. Het land ging gewoon zijn gang en hij legde het vast.

Bron: UiTinVlaanderen.be

mail ons
0032.497 86 61 10
Cultuurcentrum Evergem
Weststraat 31
9940 Evergem
breng me hierheen